ФОРМУВАННЯ КРОС-КУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ ПІД ЧАС РОЗРОБКИ СПОРТИВНО-ПІЗНАВАЛЬНОГО МАРШРУТУ на прикладі Аріельського університету (Аріель, Ізраїль) та Полтавського національного університету імені В.Г. Короленка (Україна) - Гриньова, Марина; Кабак, Оксана (Всеукраїнський науково-практичний журнал «Директор школи, ліцею, гімназії», 2020)
Туризм є важливою частиною крос-культурної сфери людської діяльності, яка створює платформу для міжнародного бізнесу та для пізнання світу в умовах глобалізації. У статті дано визначення крос-культурної компетенції та виділено її основні складові: теоретичні знання про рідну культуру і культури країни; психологічні якості особистості; знання з іноземних мов. Зазначено, що культурна сфера є не тільки важливою для відносин між державами, але й також для дружніх відносин на соціальному рівні між певними націями. Беручи цей фактор до уваги, у статті подано опис відносин між Україною та Ізраїлем загалом, а також між Полтавським національним університетом імені В. Г. Короленка і Аріельським університетом зокрема. В результаті такої співпраці було розроблено спортивно-пізнавальний маршрут з тривалістю 4-8 годин, метою якого є пізнавальна діяльність населення через спорт та крос-культурна підготовка фахівців галузі туризму. Проведене дослідження з’ясувало, що угода між університетами служить справі полегшення співпраці і кооперації між двома організаціями з метою посилення їх внеску в освіту та науку на міжнародній арені.